четверг, 19 февраля 2015 г.

На які ж перевірки поширюється/не поширюється мораторій?

Протягом січня — червня 2015 року контролери перевірятимуть у двох випадках (Закон № 76):

1) за заявою самого суб’єкта;

2) з дозволу Кабміну.

Це майже копія попереднього мораторію. Тому можна припустити, що Кабмін спочатку затвердить перелік держорганів, що потребують отримання відповідного дозволу (а вже потім видаватиме й самі дозволи у формі розпоряджень). Минулого разу це було зроблено постановою від 13.08.2014 р. № 408.

Водночас, поки ситуація не проясниться, вважаємо, що мораторій повинен діяти стосовно будь-якого контролюючого органу та будь-яких перевірок — планових, позапланових та інших (крім винятків, передбачених самим Законом № 76).

Що ж до Переліку, затвердженого постановою Кабміну від 13.08.2014 р. № 408, то орієнтуватися на нього сьогодні вже не можна. Адже він був затверджений на виконання зовсім іншого закону — Закону про Держбюджет на 2014 рік. Тим більше що мораторій, установлений ним, уже не діє.

До речі, щодо винятків. Їх усього два — це перевірки ДФСУ і Держфінінспекції. На них вказаний мораторій не поширюється. Однак не переймайтесь. Адже тут вам допоможе «перевірочний» мораторій, установлений Законом № 71.

Він передбачає дещо інші правила:
1) діє протягом 2015 і 2016 років;
2) «рятує» від перевірок не всіх поспіль, а лише підприємства (установи, організації) і підприємців з обсягом доходу за попередній рік до 20 млн грн. На який показник орієнтуватися, невідомо. Водночас для підприємств — це, судячи з усього, бухгалтерський дохід.

3) дозволяє перевірки не лише з дозволу Кабміну або за заявкою самого суб’єкта (тут все аналогічно до того, про що ми говорили вище), але й за рішенням суду або відповідно до КПК*. Як це повинно стикуватися з вимогами Закону № 76 — загадка. Однак, найімовірніше, два останні випадки контролери реалізовуватимуть уже з 1 січня (тобто до втрати чинності мораторієм, затвердженим Законом № 76, — див. вище)

Комментариев нет:

Отправить комментарий