вторник, 17 февраля 2015 г.

Продовжуємо договір: чи потрібно нотаріально посвідчувати?

Якщо строк дії договору оренди минув, але орендар продовжує користуватися майном, то за відсутності заперечень сторін/орендодавця він може бути автоматично пролонгований (на той самий строк і на тих самих умовах). Це правило передбачене в ч. 1 ст. 764 ЦКУ і ч. 4 ст. 284 ГКУ. У такому випадку вам не потрібно ні укладати новий договір, ні вносити зміни до «старого». Однак що робити з нотаріальним посвідченням у цьому випадку? Про це розповів ВГСУ (п. 2.9 постанови від 29.05.2013 р. № 12):

— якщо договір «автоматично» пролонгований, то навіть якщо загальний строк дії договору з урахуванням пролонгації становитиме 3 роки та більше, нотаріально посвідчувати такий договір не потрібно (звичайно, якщо строк дії договору до пролонгації менше 3 років);

— якщо ви внесли зміни до умови договору щодо його строку (зокрема, змінили відповідний пункт договору), унаслідок чого він склав понад 3 роки, договір доведеться посвідчити у нотаріуса.

Водночас, якщо договір продовжується таким чином, що зафіксована в ньому умова щодо строку дії не перевищує 3 роки, то, судячи з формулювання зазначеної постанови, посвідчувати його не доведеться.

Комментариев нет:

Отправить комментарий