вторник, 17 февраля 2015 г.

У якій формі укладати договір оренди?

За загальним правилом договір оренди укладають у простій письмовій формі. Однак у деяких випадках його доведеться посвідчити у нотаріуса. Це необхідно, зокрема, у разі оренди:

1) будівлі, іншої капітальної споруди чи її частини — однак лише тоді, коли договір укладений на три та більше років (ч. 2 ст. 793 ЦКУ). У такому випадку доведеться зареєструвати і право користування таким об’єктом, проте, як правило, це завдання виконує нотаріус (він повинен виконати його одночасно з посвідченням);

2) транспортного засобу — якщо однією зі сторін договору є фізособа-НЕпідприємець (ч. 2 ст. 799 ЦКУ). При цьому не має значення, ким вона виступає — орендарем чи орендодавцем. Також не має значення і строк, на який укладений договір. І ще один нюанс: якщо орендуєте авто у директора, не допускайте того, щоб він підписував договір від імені обох сторін. Це забороняє ч. 3 ст. 238 ЦКУ! У такому випадку з боку підприємства його має підписати інша уповноважена особа, наприклад, заступник директора.

Якщо ви орендуєте транспортний засіб у фізособи-підприємця, то посвідчувати договір у нотаріуса не потрібно (лист ВГСУ від 22.01.2013 р. № 01-06/85/2013).

Якщо укладений договір оренди земельної ділянки — право оренди такою ділянкою підлягає держреєстрації (ст. 6 Закону про оренду землі*). Причому відмітьте: незалежно від строку дії договору. А ось його нотаріальне посвідчення здійснюється за бажанням однієї із сторін (ст. 14 Закону про оренду землі).

* Закон України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV.

Комментариев нет:

Отправить комментарий