воскресенье, 19 февраля 2017 г.

Як здійснюється виплата страхових коштів працівникам, останній день непрацездатності яких припадав на нічну зміну


Рішення Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України № 21-6574а15 від 10 травня 2016 року дозволяє розібратися з підходом судової практики до такого неоднозначного випадку, як нарахування допомоги з тимчасової втрати працездатності при нестандартному графіку роботи з урахуванням нічних змін.

ВСУ в постанові від 26.04.2016 р. у справі № 21-6574а15 розглянув справу за позовом підприємства до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
У позовній заяві йшлося про те, що Фонд вважає неправомірною витратою страхових коштів те, що ПАТ здійснило їх виплату по 876 листкам непрацездатності тим працівникам, останній день непрацездатності яких припадав на нічну зміну.

Суди дійшли одностайності у визнанні протиправним та скасуванні рішення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про повернення страхових коштів та застосування до підприємства штрафу за неправомірну витрату таких коштів.

А саме за те, що підприємство здійснило виплату страхових коштів за листками непрацездатності тим працівникам, останній день непрацездатності яких припадав на нічну зміну. На думку Фонду, якщо останній день непрацездатності особи припадає на нічну зміну, яка триває з 19-ї до 7-ї години наступного дня, то за рахунок коштів Фонду підлягає оплаті лише перша частина такої зміни (з 19-ї до 24-ї години), а друга частина починаючи з опівночі й до 7-ї години ранку має бути оплачена за рахунок підприємства.

Проте з позиції судів, оскільки час початку і закінчення щоденної роботи передбачений правилами внутрішнього трудового розпорядку та графіками змінності позивача без поділу на день початку та день закінчення нічної зміни, то працівник, який не приступив до роботи на початку робочої зміни у зв’язку з непрацездатністю, не може розпочати роботу в середині цієї зміни.

Відтак, коли останній день непрацездатності працівника припадає на початок нічної зміни, то за рахунок Фонду виплачуються кошти за всю зміну.

Тобто якщо п’ятий день непрацездатності застрахованої особи припадає на нічну зміну, яка розпочинається цього дня, а закінчується наступного, оплата такого дня (зміни) тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок підприємства. Якщо ж, починаючи з шостого дня непрацездатності, допомога застрахованій особі виплачується Фондом і останній день непрацездатності припадає знову ж таки на нічну зміну, оплата такого дня (зміни) тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок Фонду.

А також у справі, що розглядається, суди встановили: згідно із графіками роботи, нічні зміни на підприємстві визначені без розбивки їх на частини, ці зміни у графіках відображені як «Н» у день їх початку, підсумований облік робочого часу чи його облік у годинах на підприємстві не застосовується.

1 комментарий:

  1. Я настільки вдячний Elegantloanfirm за те, що ви допомогли мені отримати кредит у розмірі 600 000,00 доларів США за допомогою кредитного працівника Расса Гаррі, що я вам вічно вдячний. Моє життя перевернулося, мої фінанси влаштувалися, я зараз є власною справою, яку я використовую для піклування про потреби моїх сімей. Я так вам вдячний, містер Русс, і Бог вас благословить. Ви можете зв’язатися з ними за фінансовою допомогою електронною поштою: Elegantloanfirm@hotmail.com для отримання фінансової допомоги.

    ОтветитьУдалить