понедельник, 13 февраля 2017 г.

Як отримати виплату за банківським вкладом (депозитом) від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб



Протягом трьох робочих днів з дня отримання Фондом рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку виконавча дирекція Фонду затверджує реєстр вкладників для здійснення виплат гарантованої суми відшкодування відповідно до наданого уповноваженою особою Фонду переліку вкладників. Фонд публікує оголошення про відшкодування коштів вкладникам у газетах "Урядовий кур'єр" або "Голос України" та на своїй офіційній сторінці в мережі Інтернет.

Фонд розпочинає виплату відшкодування коштів вкладникам з наступного робочого дня після затвердження виконавчою дирекцією Фонду реєстру вкладників для здійснення виплат гарантованої суми відшкодування через банки-агенти, що здійснюють такі виплати в готівковій або безготівковій формі (за вибором вкладника) та здійснює виплату гарантованих сум відшкодування коштів за вкладами у день подання документів. Фонд завершує виплату гарантованих сум відшкодування коштів за вкладами у день подання документів для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб запису про ліквідацію банку як юридичної особи. 

Наведені норми законодавства вказують, що процедура визначення вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами, включає наступні етапи: 

-складання уповноваженою особою Фонду переліку вкладників та визначення розрахункових сум відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду;
-передача уповноваженою особою Фонду сформованого переліку вкладників до Фонду;
-складення Фондом на підставі отриманого переліку вкладників Загального Реєстру;
-затвердження виконавчою дирекцією Фонду Загального реєстру.

У разі відсутності вкладника в загальному реєстрі вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду, особа повинна звернутись до уповноваженої особи Фонду з письмовою заявою про включення до реєстру вкладників.

Відповідно до пункту 6 розділу ІІІ Положення «Про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами» передбачено, що протягом процедури ліквідації уповноважена особа Фонду може надавати до Фонду додаткову інформацію про вкладників стосовно: зменшення (збільшення) кількості вкладників, яким необхідно здійснити виплати відшкодування; зміни розміру належних їм сум; зміни особи вкладника; змін реквізитів вкладників; змін розміру сум разом із змінами реквізитів вкладників.


Якщо вкладник отримає відмову від уповноваженої особи Фонду про включення до реєстру вкладників, вкладник повинен звернутися до суду з позовом з наступними вимогами:

-Визнати протиправною бездіяльність уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;

-Зобов'язати уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб включити особу (вкладника) до переліку вкладників банку;

-Зобов'язати уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб подати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб додаткову інформацію щодо вкладника, як вкладника, який має право на відшкодування коштів за вкладом у банку;

-Зобов'язати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб включити вкладника до Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладом у банку за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;

-Зобов'язати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб здійснити вкладнику відшкодування за вкладом відповідно до договору банківського вкладу за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

У даному питанні судова практика позитивна, оскільки суди стають на бік вкладників і задовольняють їх позови. Тому вкладникам банків, що отримали від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відмову на відшкодування в розмірі 200 000 гривень, потрібно не зволікати та звертатися з позовом до суду. Також, крім задоволення позову вкладника в частині отримання відшкодування у розмірі 200 000 гривень, суд стягує з державного бюджету оплачений судовий збір при подачі позовної заяви. Таким чином вкладник отримає відшкодування своїх витрат, понесених на судовий процес.

Комментариев нет:

Отправить комментарий