пятница, 28 апреля 2017 г.

Новини сьогодні: нововведена модель нарахування субсидій безглузда і не стимулює економити світло, газ і воду


Новини сьогодні: У Мінсоцполітики в планах монетизувати субсидії протягом трьох-чотирьох років. Проте цю операцію варто проводити більш оперативно. Але ж чиновники більш зацікавлені у перекидуванні десятків мільярдів гривень із бюджету на комерційні структури і навпаки.

Таку заяву було зроблено директором енергетичних програм Центру Разумкова Володимиром Омельченком щодо монетизації субсидій і рішення Кабміну про направлення зекономленої суми субсидії на оплату газу і електроенергії, інформує еizvestia.com.

Експерт наголосив на тому, що у монетизації субсидій немає нічого складного, це проста процедура і її проаедення можна організувати досить швидко, за наявності бажання. Важливо, щоб нова модель передбачала відкриття рахунків для малозабезпечених громадян, проте потрібно точно знати хто насправці належить до цієї ланки. Потрібн, щоб спеціальні служби слідкували за тим, чи у всіх встановлені лічильники та відкриті рахунки.

Фахівець зазначає, що наразі, громадяни, що отримують субсидії не мають зацікавлення в економії, адже чим більше вони споживають, тим більше сума допомоги від держави.


Омельченко називує чинну систему виплати субсидій – абсолютно безглуздою і витратною моделлю. Оскільки головною метою такої системи є не забезпечення економного споживання ресурсів, а надання можливсті чиновникам маніпулювати фінансовими потоками.

Експерт наголошує, що для того, щоб відбулися якісь зміни необхідна ініціатива громадян, оскільки нинішня влада інертна і безініціативна.

Система субсидій існує навіть у багатих країнах світу, але фокусуватися в економічній політиці потрібно не на збільшенні кількості бідних, а на розширенні заможного прошарку суспільства. Іншими словами, концентруватися варто на зростанні економіки.

«Без потужного підйому економіки жодна система субсидіювання не принесе економічного достатку країні та її жителям», – резюмував Володимир Омельченко.

Зараз у планах Мінсоцполітики – до 2018 року скоротити на третину число одержувачів субсидій.

Джерело: eizvestia

Комментариев нет:

Отправить комментарий