вторник, 11 апреля 2017 г.

Як захистити право на інформацію у випадку необґрунтованої відмови у її наданні


З метою забезпечення прозорості та відкритості суб'єктів владних повноважень і створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації прийнято Закон України «Про доступ до публічної інформації». Законом визначено випадки, у яких розпорядник інформації має право відмовити в задоволенні запиту.

Розпорядники інформації не завжди діють відповідно до положень Закону, порушуючи права запитувачів інформації на її отримання, чим зумовлюють звернення осіб до суду за захистом порушених прав.

Згідно з частиною 1 статті 23 Закону України «Про доступ до публічної інформації» рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду.

Відповідно до частини 3 статті 23 Закону оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

Вищим адміністративним судом України переглядались рішення судів першої та апеляційної інстанцій у справі за позовом громадської організації до виконуючого обов’язки ректора вищого навчального закладу про визнання протиправними дії щодо відмови в задоволенні запиту на інформацію.

Відповідно до обставин справи Позивач направив розпоряднику інформації, ректору Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, голові приймальної комісії запит на інформацію з проханням надати належним чином засвідчені копії документів, а саме:

статуту ВНЗ; свідоцтва про реєстрацію ВНЗ;

довідки про включення Вінницького національного технічного університету до Державного реєстру вищих навчальних закладів України з додатками; ліцензії з додатками; довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України; правил прийому до ВНЗ в 2013 році; положення про приймальну комісію;

наказу про затвердження складу приймальної комісії; плану роботи і графіку засідань приймальної комісії; дислокації приміщень, які задіяні для підготовки та проведення прийому абітурієнтів; встановлених квот прийому до ВНЗ різних категорій осіб.


Відповідач відмовив у наданні інформації з посиланням на те, що запитувана інформація про університет знаходиться на офіційному сайті, установчі документи направлялись позивачу в минулому році та Громадські організації можуть звернутися до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України із заявою про надання їм права вести спостереження за роботою приймальної комісії.

Суд першої інстанції визнав незаконними дії Відповідача щодо відмови в задоволенні запиту на інформацію.

Вінницький апеляційний адміністративний суд погодився з вказаним рішенням. 

ВААС зазначив, що у відповідності до пункту 1 частини 1 статті 12 Закону України «Про доступ до публічної інформації» суб'єктами відносин у сфері доступу до публічної інформації є, зокрема, запитувачі інформації, до яких належать фізичні, юридичні особи, об'єднання громадян без статусу юридичної особи, крім суб'єктів владних повноважень.

Згідно з частиною 3 статті 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації» розпорядниками інформації для цілей цього Закону визнаються, зокрема, особи, якщо вони виконують делеговані повноваження суб'єктів владних повноважень згідно із законом чи договором, включаючи надання освітніх, оздоровчих, соціальних або інших державних послуг, стосовно інформації, пов'язаної з виконанням їхніх обов'язків.

Суд також зауважив, що відповідно до частини 2 статті 22 Закону відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації.

Відповідач, відмовляючи Позивачу у наданні інформації, посилався на можливість її отримання із загальнодоступних джерел, що суперечить вимогам частини 2 статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Вищий адміністративний суд України визнав правильними рішення судів першої та апеляційної інстанцій та залишив їх без змін (ухвала від 01.02.2017 у справі № 802/3283/13-а).

Джерело: ukrainepravo

Комментариев нет:

Отправить комментарий