пятница, 16 июня 2017 г.

Зарахування передоплати за одним договором у рахунок оплати іншого: які ПДВ-наслідки


Якщо продавцем — платником ПДВ на дату отримання попередніх (авансових) оплат за одним договором були визначені податкові зобов’язання з ПДВ і надалі за домовленістю сторін такі попередні (авансові) оплати зараховують у рахунок оплати товарів/послуг за іншими договорами, то постачальник — платник ПДВ має право скласти розрахунки коригування до податкових накладних, складених на дату отримання таких попередніх (авансових) оплат, і зменшити нараховану суму податкових зобов’язань із ПДВ.

У такому разі розрахунки коригування складають на дату підписання документів, на підставі яких кошти, отримані за одним договором, будуть зараховані в рахунок оплати вартості товарів/послуг за іншими договорами.

Такі розрахунки коригування до податкових накладних відповідно до п. 192.1 ПКУпідлягають реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг. Зареєстровані в ЄРПН розрахунки коригування є для постачальника підставою для зменшення нарахованих податкових зобов’язань, а для отримувача-покупця — підставою для зменшення податкового кредиту.


Водночас якщо за іншими договорами товари/послуги вже були поставлені та на дату такого постачання («першої події») постачальником було складено та зареєстровано в ЄРПН відповідну податкову накладну, то за фактом зарахування попередніх оплат за одним договором у рахунок оплати вартості товарів/послуг за іншими договорами податкові накладні постачальник не складає.

Якщо ж на дату підписання документа про зарахування попередньої оплати за одним договором у рахунок оплати вартості товарів/послуг за іншими договорами такі товари/послуги поставлені не були, то на дату підписання таких документів продавець — платник ПДВ повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ і скласти податкові накладні на суми попередніх оплат за договором («перша подія») і зареєструвати їх у ЄРПН у встановлений ПКУстрок. Такі податкові накладні є для покупця товарів/послуг підставою для віднесення сум податку, зазначених у них, до податкового кредиту.

Таке роз’яснення надала ДФСУ в індивідуальній пода

Джерело: info

Комментариев нет:

Отправить комментарий