понедельник, 26 июня 2017 г.

Депутати пропонують законодавчо вирішити питання спадкування землі


До Верховної Ради України внесено законопроект, яким пропонується врегулювати порядок реалізації прав на земельні ділянки, що були наданні у постійне користування для фермерського господарства, та порядок їх переоформлення після смерті особи, яка таку землю отримала.

На сьогодні  громадяни , які не можуть реалізувати свої спадкові права на такі земельні ділянки, для реалізації своїх прав вимушені звертатися до судів. При цьому позиція судів щодо того, чи можна успадкувати право постійного користування на землю за законом чи за заповітом, розрізнилась.


Правовою позицією Верховного суду України у справі за № 6-2329цс16 від 05 жовтня 2016 року встановлено, що право користування земельною ділянкою, що виникло в особи на підставі державного акта на право користування земельною ділянкою, не входить до складу спадщини і припиняється зі смертю особи, якій належало таке право.

Тому законопроектом пропонується доповнити Розділ Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України новим новим положенням про те, що громадяни України – спадкоємці осіб, які мали в постійному користуванні земельні ділянки, мають першочергове право на укладення договору оренди щодо такої земельної ділянки без проведення земельного аукціону.

Джерело: ukrainepravo

Комментариев нет:

Отправить комментарий